A A A K K K
для людей із порушенням зору
Росошанська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Липовецької громади

Метеорологічна станція

Дата: 12.04.2019 13:58
Кількість переглядів: 499

У РОСОШАНСЬКІЙ ОБ"ЄДНАНІЙ ТЕРИТОРІАЛЬНІЙ ГРОМАДІ зустрічали гостей, які приїхали на відкриття метеорологічної станції. 
У цій події взяли участь директор Центральної геофізичної обсерваторії ім. Б.Срезневського, що в м. Київ, Олександр Косовець, перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко, директор департаменту агропромислового розвитку та екології Микола Ткачук, перший заступник начальника Головного управління державної служби НС України у Вінницькій області Олег Андрущенко , очільники району Ольга Дмитрів та Юрій Науменко.
Хлібом-сіллю зустрів гостей на території об"єднаної громади сільський голова Володимир Сличук і коротко ознайомив із стратегією розвитку громади. 
Далі вирушили всі до приміщення в якому розмістили цю установу.
Андрій Гижко зазначив , що відкриття цієї станції є важливою подією для економіки Вінниччини, яка є лідером аграрного виробництва. Показники вологості, температури атмосферного повітря та поверхні ґрунту є сигналом для сільгоспвиробників щодо посіву культур, внесення гербіцидів, застосування агрохімікатів.
-Серед завдань відновленої метеостанції – передача показників для ДСНС, також метеодані передаватимуться на всі аеропорти світу.
Фактично, завдяки цій метеостанції, м. Липовець та і Вінниччина взагалі з’являться на метеокарті світу, як джерело точних погодних показників : зміни напряму і сили вітру, тиску та іншого для усіх світових аеропортів,- підкреслив Андрій Гижко у своєму виступі.

Директор Центральної геофізичної обсерваторії Олександр Косовець зачитав усім документ 1930 року, який надійшов до Центральної геофізичної обсерваторії (ЦГО) — дослідницько-спостережного закладу, заснованого у 1855 році, із тогочасного Липовецького агрометеорологічного поста . 
ЦГО є головною гідрометеорологічною організацією з питань методичного керівництва проведення метеорологічних, геліогеофізичних, аерологічних, гідрологічних спостережень та спостережень за хімічним і радіоактивним забрудненням навколишнього природного середовища. Здійснює збір, обробку, систематизацію, аналіз та узагальнення даних спостережень і підготовку матеріалів для їх використання та подальшого зберігання в Галузевому державному архіві (ГДА) гідрометслужби. Таким чином усі дізналися, що служба така діяла на території району ще в минулому столітті. У 1989 році, коли фінансування було припинено, її не стало. В перші роки відновлення державності України роботу агрометеорологічного поста було відроджено. Лише один працівник тут працював і передавав відповідну інформацію до ЦГО. Сьогодні за рахунок держави тут створено 7 робочих місць. Розміщено установу в приміщенні колишньої школи в селищі Липовець. Це сьома міжрайонна метеостанція ( на три райони Погребищенський, Оратівський, Липовецький), що створена у Вінницькій області, в Україні ж їх 187. Це цілодобові та безперервні спостереження за температурою повітря, ґрунту, вологістю, атмосферним тиском, швидкістю та напрямом вітру, небезпечними гідрометеорологічними явищами. Заміри проводяться цілодобово кожні 3 години. Така системна робота дозволить більш якісно аналізувати вплив метеорологічних параметрів на умови вирощування сільськогосподарських культур, а в кінцевому результаті це дасть можливість отримувати більш високі врожаї, пристосувавшись до сучасних умов клімату.
Із основними функціями служби ознайомив усіх директор служби Василь Варук.
-Станція складена з метеомайданчика, на якому розташована більшість приладів, що фіксують метеоелементи, і замкненого приміщення, в якому встановлюється барометр і барограф та ведеться обробка спостережень. Одержані на метеостанції дані кодуються і надсилаються до метеорологічного центру.
На відкриття станції прибули директори семи метеостанцій , що діють на території області, місцеві мешканці .

На відкритті майданчика червону стрічку перерізали гості Андрій Гижко, Микола Ткачук та директор Василь Варук. Директор провів невеличку екскурсію на майданчику, озайомив із основними приладами для вимірювання опадів, температури грунту та його поверхні, барометром, барографом. На завершення заходу, дівчатка в українському національному вбранні подарували гостям запашний коровай.

У даний час ЦГО є найбільш функціонально розгалуженою методичною організацією гідрометеорологічної служби України, яка керує майже всією її спостережною мережею (крім авіаційної, агрометеорологічної, озерної та морської). Згідно зі ст. 12 Закону України «Про гідрометеорологічну діяльність» обсерваторія займає чільне місце в ієрархії керування державною гідрометеорологічною мережею після органу державної виконавчої влади, який реалізовує політику в галузі гідрометеорології. За розгалуженістю функцій вона не має аналогів у Європі.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора